Voda nema alternativu

Voda nema alternativu

 

Voda je izvor života, čuvar zdravlja i najdragocenija materija na svetu. Ona je osnovni preduslov za nastanak čoveka, životinja i biljaka i ključna supstanca koju moramo svakodnevno da unosimo kako bismo mogli optimalno da funkcionišemo. Međutim, iako je voda izuzetno široko rasprostranjena širom naše planete, procenjuje se da je samo 0.3% njene ukupne količine voda za piće koja bi odgovarala čovekovim potrebama. Dodatno, masovna industrijalizacija i neodgovorno ponašanje prema životnoj okolini doveli su do sve češćeg zagađenja izvorišta i problema sa snabdevanjem vodom, što je naročito karakteristično za velike urbane centre koji moraju da prečišćavaju vodu kako bi je osposobili za piće. Samim tim, ono što postaje sve važnije jeste da tačno razumemo kakva je uloga vode u našem organizmu, šta čini kvalitetnu vodu, koje prednosti nam ona pruža i gde je pronaći.

Zašto je voda važna i koliko vode unositi?

Voda čini preko 60% našeg tela i predstavlja ključni faktor u svim metaboličkim procesima unutar čovekovog organizma. Učestvuje u rastvaranju i prenosu hranljivih materija kroz organizam, napaja mišiće i mozak, pomaže prilikom termoregulacije i cirkulacije, omogućava filtriranje štetnih nusprodukata metabolizma i osigurava mehanizam za održavanje elektrolitičkog balansa u našem telu. Kako bi se obezbedilo da svi ovi međućelijski procesi teku maksimalno efikasno, neophodno je da unosimo odgovarajuće količine vode svakog dana kroz što ujednačeniju dinamiku. Svetski zdravstveni standardi ukazuju da se optimalna količina kreće između 1.5 i 2.5 litra dnevno, u zavisnosti od uzrasta, fizičke konstitucije i pola. Idealno je na svakih par sati uneti po čašu vode kako bismo izbegli periode u kojima počnemo aktivno da osećamo žeđ i posle toga impulsivno unesemo više tečnosti nego što bi trebalo u datom trenu. Naravno, u situaciji gde je osoba izložena povećanim fizičkim ili mentalnim naporima, neophodno je konstantno unositi više vode kako bi se nadomestio gubitak tečnosti iz organizma i predupredili negativni efekti izazvani dehidratacijom. Na kraju, unos vode definisan je i klimatskim, odnosno vremenskim uslovima podneblja na kojem živimo. Ovo znači da je potreba za unosom tečnosti prirodno povećana u predelima sa toplom klimom usled koje dolazi do povećane perspiracije.

Osobine kvalitetne vode

Jedan od najvažnijih faktora koji utiču na kvalitet vode je njena pH vrednost - veličina koja nam pokazuje da li voda ima više ili manje vodonikovih jona u svom rastvoru. Veća koncentracija jona čini vodu kiselom (pH negativnom, tj. manjom od 7) i često nepodobnom za piće, dok niža koncentracija čini vodu alkalnom (pH preko 7). Ova osobina u nemaloj meri definiše kako će naše ćelije reagovati na datu tečnost. Potvrđeno je da je optimalni pH nivo za kvalitetnu pijaću vodu od 7 do 8, što ukazuje na potpuno neutralnu ili blago alkalnu pH vrednost koja bi bila poželjna za konzumaciju od strane ljudi. Još jedna izuzetno bitna stavka koju mora posedovati kvalitetna voda je dobar minerološki balans, što podrazumeva optimalne količine prirodnih minerala i elemenata poput natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, hlora i kalijuma. Natrijum je naročito specifičan, jer je voda sa nižom koncentracijom natrijuma veoma pogodna za svakodnevnu konzumaciju u većim količinama. U prirodi, voda prolazi kroz stene, kamen i zemlju i u tom procesu iz okoline prirodno crpi različite sastojke. Zbog složenog sistema pumpanja, prečišćavanja i distribucije, voda iz javnih vodovodnih sistema (popularna "česmovača") često sadrži neželjene supstance poput teških metala i nečistoća koje utiču prvenstveno na naše zdravlje, ali i na sam ukus vode. Shodno tome, kvalitetna voda mora biti potpuno slobodna od ovih nečistoća i savršeno balansirana u pogledu elemenata koje sadrži.

Pozitivan efekat vode na organizam

Održavanje redovne hidriranosti organizma pruža nam niz koristi koje će nam obezbediti više energije i učiniti svakodnevnicu lakšom. Optimalan unos vode znači da će sve naše ćelije biti spremnije da funkcionišu, što direktno znači bolje performanse u fizičkim aktivnostima kojima se bavimo, ali i bolju koncentraciju i uspešnije savladavanje mentalnih zadataka sa kojima se susrećemo. Pravilna hidratacija blagorodno utiče i na naš sistem za varenje, obnavlja sluzokožu, omogućava bržu i ravnomerniju distribuciju nutrijenata, bolje funkcionisanje zglobova, daje nam zdraviju i elastičniju kožu i doprinosi mladolikosti. Voda nam omogućava da se rapidno osvežimo, regulišemo telesnu temperaturu i izborimo se sa čestim negativnim diuretičkim efektima koje na nas ima moderna visokoprerađena hrana, ali i drugi napici koji sadrže supstance poput kofeina ili šećera. Stabilan unos vode prilikom borbe organizma sa infekcijama i bolestima dozvoljava nam da uspešnije filtriramo toksine i ubrzava nam oporavak.

Kako doći do savršene vode?

Najbolja voda se po pravilu pronalazi na lokacijama koje su vekovima neukaljane i čiste, u ekosistemima koji se nalaze u prirodnoj ravnoteži. Ono što je od vitalnog značaja za dopremanje ove čiste i revitalizujuće vode do krajnjih potrošača je korišćenje sofisticirane tehnologije ekstrakcije i flaširanja, koja mora da obezbedi besprekorno integrisan proizvodni proces i očuva sve neophodne pozitivne karakteristike vode. Upravo ova kombinacija faktora omogućava da se ono što je najbolje i najzdravije prenese direktno od izvora do Vašeg doma i ovome je podređena misija kompanije LaFantana.

Naša voda dolazi sa predivne i očuvane tromeđe Goča, Kopaonika i Željina, sa starog izvorišta dubokog 200 metara. Korišćenjem najmodernije tehnologije osiguravamo da svaka flaša LaFantana vode ima optimalan minerološki balans, idealnu pH vrednost i nisku koncentraciju natrijuma koja pogoduje redovnoj konzumaciji. I ono što je najvažnije - sa zadovoljstvom ćemo Vam je dostaviti direktno u Vaš dom, kako biste mogli svaki dan da dočekate energični, zdravi i sveži.

Pogledaj La Fantana ponudu