Oživi sećanje uz Kafune kafe

Oživite sećanje uz Kafune kafe

 

Blog

Naučnici tvrde da su čula mirisa i ukusa sentimentalna. Zato ne čudi što nas sama pomisao na kafu vodi u dolinu mirisa i ispuni nas neka blaga toplina sa primesama gorkog ukusa.

Kafa je više od magičnog napitka. Ona je provodnik raznih ideja, razgovora, tajnih susreta. Šta ste sve započeli uz šoljicu espresso kafe, a da nije novi dan? Začinila je ona brojna poznanstva, poslovne susrete, ljubavne sastanke sigurni smo u to. Ako premotamo malo unazad, tek po koji vek i slučajno se zateknemo u Srbiji u doba Kneževine, potom Kraljevine postojao je običaj da se popodne ide od kuće do kuće, uglavnom se posećuje rodbina i prijatelji, posluži se slatko uz kafu i razmenjuju novosti. U sasvim mladoj, urbanoj sredini ljudi se međusobno zbližavaju spremni da jednim drugima pomognu u poslovima uz to pokazujući svoju gostoljubivost, sklonost slavlju. Vitrine od izrezbarenog, punog drveta sa staklenim vratima čuvale su najlepše šoljice od belog porculana, ukrašene zlatnim notama, cvetnim dezenima, one što se iznose samo za posebne prilike. Sigurno ih još negde čuvate u nekom kutku svog doma, pažljivo brišete i iznosite gotovo jednako kao i tada samo u posebne dane.

Odškrinu se tek ponekad vrata sećanja, užurbani koraci vođeni opojnim mirisom kafe dovode brojne okupljene u prve pržionice kafe u donjem Dorćolu. Ispred malih radnjica postavljene su stolice ili jastučići na stepenicama, masa zanesena u nekim svojim razgovorima.

Takva atmosfera sa crno belih slika viđa se i danas na istim prostorima pa i u gotovo svakom kutku planete. Prve pržionice i sad jutrom osvanu obučene u novo ruho raznobojnih kafića koji čekaju da posluže kafom prve goste. Ispunite svoj dom mirisima espresso kafe uz šarene Faber aparate. Iznesite stare, svečane šoljice i šarene jastuke, pozovite drage goste. Neka Vaša priča počne uz kafe Kafune i slatke kolače. Skrojite savršene trenutke, neka oni vremenom postanu neko novo sećanje.