Voda je zdravlje

Voda je zdravlje

Izvor slike: http://bit.ly/1hv4WYI

Posle vazduha, voda je najvažniji element neophodan za život.

U proseku, voda čini oko 60% ljudskog organizma i od nje zavisi funkcionisanje svih vitalnih organa u našem telu.

Bez vode nema života!

Toliko puta smo čuli ovu neospornu činjenicu, a da li smo zaista svesni koliko je značajno redovno piti vodu?

Da li uopšte pijemo vodu u toku dana? Da li je konzumiranje vode naša navika i potreba, nezaobilazni deo dnevne rutine? Ili se setimo da popijemo čašu vode samo kada se ne osećamo dobro?

Neki ljudi gotovo uopšte ne piju vodu, drugi se tek ponekad sete da popiju čašu vode, uz objašnjenje da nisu žedni. Svakako da postoje i oni kojima je voda omiljeno piće. Čini se, da su ipak, na ovim prostorima omiljena neka druga pića, prosto nemamo naviku da pijemo vodu, i generalno unosimo nedovoljne količine vode.

Pravilna hidratacija utiče da naš unutrašnji sistem dobro radi, a dodatni plus su rezultati vidljivi spolja. Bolje se osećamo, bolje izgledamo, jer je naša koža elastična i hidrirana. Dobro smo raspoloženi, imamo više energije, fokusirani smo i produktivni, šta god da radimo.

Postoje brojna stručna mišljenja o količini vode koju treba piti, a suštinski se vrtimo oko pravila osam čaša vode dnevno. Podržavamo pravilo, uz napomenu da je svaki čovek poseban „mehanizam“.

Zato prilikom utvrđivanja dnevnih potreba za vodom treba obratiti pažnju na starosnu dob, težinu, pol, opšte zdravstveno stanje, klimatske prilike, posao koji radimo i u kojim uslovima, fizičku aktivnost.

Bez obzira da li tek treba da se „upoznate“ sa vodom ili je cilj povećanje dnevnog unosa, potrebno je da se „okružite“ vodom, da vam uvek bude pri ruci, šta god da radite i gde god da se nalazite.

U kući, voda treba da vam bude nadohvat ruke. Ujutru kada se probudite, prilikom pripreme obroka, kada izlazite iz kuće, kuvate kafu, obavljate kućne poslove, gledate vašu omiljenu seriju. I naravno, kada se spremate na spavanje.

Na poslu započnite dan čašom vode, i uvek držite vodu na stolu. Tako nećete zaboraviti da se redovno hidrirate tokom celog dana.

Nađite mesto za flašicu vode u automobilu, a ako idete na dalji put ubacite i dodatnu količinu. Napravite mesta u ručnoj torbi za bočicu vode. Dobro će doći u prevozu ili dok čekate u redu da platite račune, kupite karte za utakmicu ili koncert.

Godišnji odmor ne znači da treba da se odmorite od vode. Naprotiv, voda vam je potrebna kao i svakog drugog dana, ako ne i više, jer praznici podrazumevaju veću fizičku aktivnost.  Na primer, plivanje tokom leta, ili veći unos hrane, što je potrebno „razblažiti“ vodom.

Voda treba da bude vaš verni prijatelj kada šetate, vozite bicikl, idete na fitnes. Veća fizička aktivnost prosto traži više vode. Važno je da se pije „dozirano“ u određenim vremenskim razmacima (na primer 10 do 20 minuta).

Nikako se ne preporučuje „nalivanje“ velikom količinom vode odjednom. Postepeni unos vode je pravilo koje treba primenjivati na treninzima, ali i u svim drugim situacijama, čime obezbeđujemo pravilnu hidrataciju našeg organizma.

Zajedno stvaramo zdrave navike.

Vaša La Fantana

Izvori: Health.india.com Canadianliving.com