Zašto je hidratacija važna za učenje?

Zašto je hidratacija važna za učenje?

Svima je poznato iz biologije da voda zauzima najveći procenat u ljudskom telu. Ta naučna činjenica nas samo uvodi u temu o važnosti vode za pravilno funkcionisanje organizma, ali možemo započeti i sa jednom zanimljivošću - čovek duže može izdržati bez hrane nego bez vode! Sada nam je potpuno jasno koliko nam je voda važna. Ali, na koji način su hidratacija i učenje povezani? Hajde da razjasnimo i to!

Voda - najbolji prijatelj mališana u školskoj klupi

Došao je septembar, a sa njim i rečenica: “Sklonite sve sa klupe sem vode, imamo kontrolni!”. U delu rečenice “sve sem vode” se krije odgovor na naše pitanje - nastavnici znaju da je pravilna hidratacija potrebna detetu da bi pružilo svoj umni maksimum, zbog čega dozvoljavaju jedino konzumaciju vode tokom nastave. Prirodna, potpuno ispravna i čista voda je najbolji prijatelj deteta u situaciji kada treba da pruži svoj maksimum, kada mu treba potpuna koncentracija i pun mentalni kapacitet.

Kako su to hidratacija i učenje povezani?

Pravilna hidratacija, odnosno dovoljan unos vode u toku dana dokazano pospešuje rad svih funkcija u organizmu, a u ovom tekstu se fokusiramo na moždane funkcije, kao što su:

Koncentracija i održavanje pažnje

Ako znamo da nam je za aktivno praćenje nastave i produktivno učenje dobra koncentracija preduslov, onda je jasno zašto je jedino vodu dozvoljeno piti tokom nastave. Voda izuzetno povoljno utiče na to da se razbudimo, da se skoncentrišemo i održavamo pažnju. Nedovoljno hidriran organizam manifestuje suprotno - imamo problem sa koncentracijom, pospanošću i gubimo fokus, odnosno teško nam je da održimo pažnju. Zbog svega toga, voda je izuzetno potrebna detetu tokom nastave, kada njegove kognitivne funkcije kao što su potpuna budnost i koncentracija moraju biti na visokom nivou.

Procesuiranje informacija i pamćenje

Mentalni procesi kao što su procesuiranje sadržaja i pamćenje su oslanjaju na prethodno opisane mentalne funkcije - koncentracija i aktivna pažnja. Upravo je voda ta koja je potrebna mozgu da bi pravilno funkcionisao i vršio sve ove operacije. Pravilna hidratacija na mnogo nivoa povoljno utiče na organizam, ali veza između mozga i vode je zaista čudesna - voda je svojevrsno gorivo mozgu da bi pravilno funkcionisao. Kakva je veza sa učenjem, sasvim je jasno, budući da se produktivno učenje bazira na procesuiranju informacija i njihovom pamćenju.

Ne bilo kakva voda - prirodno mineralna voda za najbolje rezultate

Voda i učenje zaista jesu u tesnoj vezi - hidriran mozak je aktivno budan, lakše se koncentriše, dobro pamti, brzo uči i postiže bolje rezultate. Zato bi izvorska voda trebala uvek da bude uz vašeg mališana tokom školskih izazova. Obezbedite svom detetu negaziranu, čistu izvorsku vodu sa planina koja vam je dostupna na La Fantana E shop-u, gde možete pogledati celokupnu ponudu, kao i aktuelne popuste.