Željin, Goč i Kopaonik

Željin, Goč i Kopaonik

O Kopaoniku, Goču i Željinu

U srcu Srbije, planine Kopaonik, Goč i Željin stoje kao tihi čuvari netaknute prirode koja vekovima osvaja srca posetilaca.

Ove veličanstvene planine sa svojim slikovitim pejzažima, svaka sa svojom jedinstvenom privlačnošću, pozivaju one koji traže utočište od buke modernog života, nudeći utehu u mirnom zagrljaju i najčistijoj vodi koja izvire iz dubinskih planinskih izvora.


Kopaonik: Planina sunca

Kopaonik, najveći planinski masiv u Srbiji, poznat je po svojim zadivljujućim vidicima, gustim četinarskim šumama i sa više od 200 sunčanih dana godišnje! Upravo ova činjenica Kopaoniku je donela nadimak ,,planina sunca". Kopaonik je zahvaljujući svojoj lepoti proglašen i nacionalnim parkom 1981. godine.

Bogato istorijsko nasleđe Kopaonika isprepleteno je pričama o drevnom rudarstvu, što dokazuju ostaci rudarskih naselja i utvrđenih gradova. Kao prirodno blago, Kopaonik sa svojom raznolikom florom i faunom, uključujući preko hiljadu vrsta biljaka i brojne endemske leptire, predstavlja utočište za ljubitelje prirode i naučnike.

Planinski pejzaži menjaju se sa godišnjim dobima, nudeći jedinstveno igralište za ljubitelje zimskih sportova zimi, a bujnu oazu za planinare i alpiniste u toplijim mesecima. Brojne kopaoničke staze pružaju izazove za avanturiste svih nivoa spremnosti, od laganih šetnji kroz guste šume do izazovnih uspona na najviše vrhove.


Goč: Skriveni dragulj

Iako manje poznata u poređenju sa svojim veličanstvenim rođakom Kopaonikom, planina Goč je skriveni dragulj među srpskim lepotama, koji čeka na otkrivanje. Mirne šume i livade Goča, netaknute modernim turizmom, nude utočište za one koji žele da potpuno urone u tišinu i planinske lepote.

Goč je bogat izvorima i potocima kristalno čiste vode. Ovim epicentrima čiste pijaće vode ne manjka osvežavajućih moći i benefita po zdravlje!


Željin: Tihi čuvar voda

Željin pripada grupi kopaoničkih planina, koje se svojom veličinom i lepotom šepure centralnom Srbijom. Potpuno nezagađene vode koje teku dolinom Željina čine ga toliko posebnim i vrednim.

Ova planina je svetilište za brojne vrste biljaka i životinja, od kojih su mnoge endemične. Netaknuta priroda planine Željin služi kao osnov za neke od najčistijih i najosvežavajućih voda u Srbiji, koje izviru iz brojnih izvora rasutih po njenom terenu. Osamljene staze i skriveni putevi Željina nude oazu za one koji traže samoću i ponovno povezivanje sa prirodom.


Zajedno, Kopaonik, Goč i Željin čine trio prirodnih čuda koja na najbolji način u sebi sažimaju svu lepotu i čistoću srpskih planinskih pejzaža. Njihova netaknuta priroda, bogata biodiverzitetom i vodama koje teku iz njihovih srca pozivaju sve na ponovni susret sa korenima, odnosno prirodom.

Bilo da je u pitanju privlačnost sunčanih padina Kopaonika, mirnih šuma Goča ili kristalnih izvora Željina, ove planine nude pravo blago za naše fizičko i mentalno zdravlje.

La Fantana voda dolazi iz planinskih izvora Kopaonik, Željina i Goča i ispunjava sve propisane standarde za bezbednost i kvalitet.