Kafa je vaš saveznik u pohodu na poslovne uspehe!

Kafa je Vaš saveznik u pohodu na poslovne uspehe!

 

Blog

 

Zašto pijemo kafu? Razlog može biti njena neodoljiva aroma, pozitivan uticaj na budnost i koncentraciju, to što je odličan povod za pauzu i razgovor. Ili sve od navedenog! Iako nema sumnje da je kafa omiljeni napitak većine ljudi, brojna istraživanja pokušala su da odgovore na pitanje – kako kafa tačno deluje na nas kada su poslovne performanse u pitanju.

Jedno od njih sprovedeno je u britanskoj agenciji koja se bavi marketingom. Naime, istraživanje je uporedilo ponašanje zaposlenih tokom dve nedelje – prve nedelje zaposlenima nije bilo dozvoljeno da piju kafu, dok im je naredne nedelje konzumacija kafe bila omogućena. Došli su do zaključka da je njihov tim bio čak 19% produktivniji kada je pio kafu. Pored produktivnosti, povećali su se i učinak, koncentracija, motivacija, kao i raspoloženje. U nedelji kada im je bilo zabranjeno konzumiranje kafe, zaposleni su pili čajeve i energetska pića kako bi nadomestili kofein, a nivo stresa im se povećao za 27%. Svi su jedva čekali da opet piju kafu, a jedan od zaposlenih odustao je već posle prvog dana jer nije mogao da završi dnevne zadatke bez kafe.

Kako tačno kafa utiče na nas?

1.      Pomaže da budemo produktivniji

Jedan od glavnih sastojaka kafe jeste kofein koji nas čini budnim. On centralni nervni sistem snabdeva energijom koja omogućava produktivnost tokom celog dana. Dodatna energija pozitivno utiče na našu memoriju i ostale kognitivne funkcije.

2.      Povećava koncentraciju

Nakon ustajanja, kao i tokom dana, u telu se povećava količina adenozina koji smanjuje energiju i čini nas pospanim. Nakon što popijemo svoju prvu kafu, kofein blokira receptore za adenozin u mozgu. Više se ne osećamo umorno i pospano, naša pažnja usmerenija je na zadatke koje rešavamo, a samim tim i koncentracija je na višem nivou.

3.      Podstiče timski duh

Smatra se da su pauze za kafu među zaposlenima postale popularne tokom Drugog svetskog rata. Brojna istraživanja pokazuju da se kod zaposlenih koji zajedno prave pauze za kafu oseća veći timski duh i pojačava želja za radom. Zanimljivo je da je termin „pauza za kafu“ smislio Američki biro za kafu 1952. godine sa ciljem da se poveća konzumiranje kafe, uz slogan: „Dozvolite sebi pauzu za kafu i iskoristite njene potencijale“.

4.      Smanjuje bol

Veliki broj zaposlenih provodi radno vreme ispred kompjutera, a konzumiranje kafe može oslabiti bol koji se tokom radnog vremena javlja u vratu, ramenima ili zglobovima.

5.      Podstiče kreativnost

Smatra se da ispijanje kafe stimuliše rad mozga i pomaže ispoljavanju kreativnosti. Kafa će Vam pomoći da se oslobodite kreativnih blokada, snabdeti Vas energijom i podstaći na inicijativu, kako u individualnom, tako i u timskom radu.

6.      Brže učite nove stvari

Brže i efikasnije učenje, kao i spremnost za obrađivanje veće količine informacija je još jedna prednost kafe. Doza od 200 miligrama kofeina podstiče mozak da brže identifikuje reči i fraze. Ovo nije važno samo za studente, već i za poslovno okruženje u kojem se uvek dešava nešto novo i stiču se nova znanja.  

Aparat za kafu na radnom mestu je često tačka okupljanja kolega, razmene ideja i socijalne interakcije. Uz La Fantana ponudu aparata i vrhunsku italijansku kafu, možete brzo i lako pripremiti Vaš omiljeni napitak za podizanje energije, bolje raspoloženje i veću motivaciju. Uz šoljicu kvalitetne kafe, svaki radni zadatak je lakši