LFA Serbia – water testing

LFA Serbia – water testing

 

Blog

Voda: najvažnija – i najkompleksnija – namirnica. Da li znate kakvu vodu pijete?

„Bez vode nema opstanka” – tvrdnja je koja definiše egzistenciju ljudi kao živih bića. Međutim, u vremenu masovne industrijalizacije, zagađenja i klimatskih promena neophodno je pokloniti mnogo više pažnje vodi i zdravstvenoj ispravnost vode koju pijemo kao i prestati da je uzimamo zdravo za gotovo. Logično se nameće sledeće pitanje: kakvu vodu pijemo i kako da znamo šta pijemo?

Pre svega, neophodno je da je voda pijaća. Pijaća voda je ona koju direktno konzumiramo ili je koristimo za pripremu različitih napitaka i hrane i koja ni na koji način ne može da ugrozi zdravlje ljudi. Kriterijumi za utvrđivanje da li je voda ispravna za piće ili ne određuju se na osnovu 55 različitih parametara koje je neophodno poštovati, a koji su propisani zakonskim normama. Kada su svi parametri  (fizički, hemijski, mikrobiološki, itd.) na zadovoljavajućem nivou, to znači da je voda bezbedna za konzumiranje

Odgovornost za ispravnost vode za piće je na snabdevaču. U većini velikih gradova, sistem vodovoda je opremljen pogonima za prečišćavanje voda tako da voda koju isporučuju domaćinstvima mora da ispunjava sve propisane standarde bezbednosti.

Ok, dakle voda je bezbedna za piće. Gde onda nastaje problem?

Do problema sa kvalitetom vode može da dođe jer voda stiže do domaćinstva  obično kroz stare, zarđale cevi ili kroz nepropisno izgrađen sistem cevi za snabdevanje. Stoga, iako je voda bezbedna za piće prilikom napuštanja vodovoda, dogodi se da se tokom puta „obogati” toksičnim supstancama kao što su olovo, rđa ili različite neorganske mikročestice. Drugi problem, kada je reč o kvalitetu vode je mikrobiološka zaštita koja često znači da je voda iz česme hlorisana i neretko ima ukus hlora.

Sve ranije navedeno, u velikoj meri može da izmeni organoleptičke karakteristike vode, a ponekad čak i hemijske i fizičke osobine vode.  Svakako, ne govorimo ovde da je reč o opštem pravilu, no svesni smo da može da se dogodi da voda iz česme ima izmenjen ukus ili boju. U zavisnosti od vaših potreba i želja La Fantana aparati za filtriranje vode rešavaju sve nedoumice u pogledu kvaliteta vode koju pijete.