Voda i sport – dva sastojka kvalitetnog života

Voda i sport – dva sastojka kvalitetnog života

Savremeni način života, koji podrazumeva previše sedenja i odsustvo fizičke aktivnosti, negativno utiče i na naše telo i na psihu. Da bismo izbegli bol u glavi, vratu i leđima, ukočenost, malaksalost i manjak životne energije – potrebno je samo malo pokreta i dovoljno vode da bi nam telo bilo zahvalno i da bismo se osećali poletno!

Odaberite pravu aktivnost za sebe

Plivanje

Plivanje je fantastična fizička aktivnost, koja aktivira sve mišiće tela i pogodna je za sve uzraste. Voda je najbolji medij za povećanje fleksibilnosti – stoga stručnjaci preporučuju plivanje za razvijanje gipkosti mišića, bez dodatnog pritiska na zglobove. Obratite pažnju i na hidriranje tokom rekreacije u bazenu. Vaše telo gubi vodu, čak i dok plivate, zato je potrebno da flašicu vode uvek nosite kada krenete na bazen.  

Tabata

Sistem treniranja koji je razvio japanski doktor Izumi Tabata postaje sve popularniji i kod nas. Tabata predviđa da u roku od 4 minuta uradite 8 serija iste vežbe ili kombinacije vežbi (trbušnjaci, čučnjevi, sklekovi, iskoraci…). Jednu seriju čini 20 sekundi najbržih mogućih ponavljanja vežbe i 10 sekundi odmora. Iako je u pitanju intenzivan program vežbanja za rekreativce “sa stažom”, korist koju donosi ovaj sistem vežbanja je nemerljiva! Poboljšanje izdržljivosti i snage, oblikovanje tela i pokretanje metaboličkih procesa sa rezultatom brzog prirodnog mršavljenja uočljivi su nakon samo par nedelja.  

Joga

Samo 10 minuta joge dnevno donosi sve benefite ove istočnjačke tehnike. Pozicije koje vežbate fokusiraju se na razvijanju snage, fleksibilnosti i energije, pravilnom disanju i unapređenju kardiovaskularnog zdravlja. Joga je posebno korisna za snižavanje stepena stresa celokupnog organizma – olakšanje ćete osetiti već nakon prve seanse. Bitno je istaći da instruktori ne preporučuju konzumiranje vode dok vežbate jogu – popijte malo vode pola sata pre seanse i neograničenu količinu nakon vežbanja.

Ako je vaš dan zaista prebukiran dnevnim obavezama, spas je u čučnjevimaPored toga što su fantastični za kvadriceps, tetive i gluteus, čučnjevi predstavljaju fundamentalni pokret vašeg tela. Redovno izvođenje ove vežbe podstiče pravilno držanje, smanjuje mogućnost povreda izazvanih sedelačkim načinom života i poboljšava opšte stanje organizma i kondiciju. Preporučujemo vam da pre izlaska iz kuće ujutru uradite 10 čučnjeva – tako ćete podstaći cirkulaciju i zagrejati se za dan koji vam predstoji.

Voda je vaša podrška tokom treninga

Najbolji partner u pohodu na dobru formu i kondiciju je voda! Obratite pažnju na funkcije koje voda ima prilikom sportskih aktivnosti.

Hlađenje

Vaše telo koristi vodu kako bi se ohladilo tokom fizičke aktivnosti. Tokom jednočasovne rekreacije možete izgubiti i do litar vode. Veoma je važno nadoknaditi izgubljenu količinu vode, kako biste izbegli simptome dehidratacije.

Ravnoteža telesnih tečnosti

Vaše telo se sastoji od 60-70% vode. Tokom sporta, voda ima funkciju svojevrsnog regulatora lučenja telesnih tečnosti. Pravilno funkcionisanje varenja, apsorpcija, cirkulacija, stvaranja pljuvačke, prenošenje nutritijenata i održavanje telesne temperature je u velikoj meri uslovljeno optimalnom količinom vode unetom u organizam tokom sportskih aktivnosti.

Prava količina

Kako bi voda ostvarila najbolji učinak na vaše telo, eksperti su odredili optimalnu količinu koju treba unositi za vreme sporta: ispijajte u kratkim gutljajima dva decilitra vode na svakih 15 minuta fizičke aktivnosti.

Kakvu vodu piti tokom sporta?

Čista, hladna voda, temperature oko 10 stepeni. Voda se na ovoj temperaturi brže apsorbuje u crevima nego voda sobne temperature, pritom hladi krv i sprečava da se telo pregreje.

Praktično pakovanje La Fantana negazirane vode u flašici od 0,5litara snabdeva vas mineralima neophodnim za pravilno funkcionisanje tela i idealno je rešenje za sve sportske aktivnosti.