Arabika i robusta – najpoznatije vrste kafe

Arabika i robusta – najpoznatije vrste kafe

 

Blog

Iako u svetu postoje brojne vrste i podvrste kafe, koje se između ostalog razlikuju po geografskom poreklu i načinu uzgajanja, najpoznatije su arabika i robusta, koje ćemo vam u ovom blogu ukratko prezentovati. Izdvojili smo neke od ključnih razlika ove dve sorte, stoga počnimo od one najvažnije!

Ukus – Zrna arabike karakteriše uravnoteženost slatkoće i kiselosti, što za rezultat daje kafu bogatog, aromatičnog ukusa i naglašenog mirisa. Robustu odlikuje snažniji, opor i gorak ukus, bez izražene arome. Ona daje jačinu i punoću ukusu i zato se najviše koristi za pripremu mešavina. Italijanski majstori za espresso posebno vrednuju sorte robuste vrhunskog kvaliteta, jer doprinose da se napravi bolja krema (pena), koja predstavlja jedan od zaštitnih znakova dobrog espressa. 

Kofein – Kao njen najpoznatiji sastojak, kofein je zadužen za razliku u ukusu kafe. Tajna jačine robuste leži upravo u većoj količini kofeina koji sadrži – prosečno oko 3%, dok arabika ima i do duplo manje kofeina u svom sastavu – najviše do 1,5%.

Uzgajanje – Robusta je zahvalnija za uzgajanje jer je otpornija na spoljne prilike, uspeva u toplim i vlažnim područjima sa temperaturom preko 30°C. Gaji se na terenima do 600 metara nadmorske visine, dok arabika zahteva veće nadmorske visine – od 600 do 2000 metara. Zrna uzgajana na većoj nadmorskoj visini daju bolju aromu i ukus.

Visina stabljike – Arabika dostiže visinu od dva do pet metara, a robusta i do deset metara, ali u cilju lakše berbe, uzgajivači kafe ograničavaju visinu na tri metra.

Područje uzgoja: Arabika učestvuje sa 75% u svetskoj proizvodnji kafe i najvećim delom se uzgaja u zemljama Južne i Centralne Amerike, ali i u Africi i Aziji. Ostatak od 25% pripada robusti koja se gaji u Africi, Aziji i Indoneziji. Najveći proizvođač kafe u svetu je Brazil, sa čak 80% prinosa arabike, dok najveća količina robuste dolazi iz Vijetnama.

Oblik zrna – Zrna robusta imaju oblik pravilnog kruga, dok je zrno arabike izduženijeg, ovalnog oblika.

Prilikom kreiranja La Fantana brenda kafe za espresso, vodili smo računa da pronađemo dobitnu kombinaciju svih navedenih aspekata koji utiču na kvalitet kafe, što je rezultiralo u vrhunskoj mešavini i savršenom ukusu u svakoj šoljici kafe. Najfinija zrna arabike i robuste, čine našu espresso kafu pravim izborom  na svakom radnom mestu. Saznajte kako vaša pauza može biti lepša uz La Fantana espresso kafu klikom na: http://www.lafantana.rs/przena-kafa-u-zrnu.